سیستم تهویه مطبوع چیست؟
سیستم های تهویه مطبوع از تجهیزات اصلی هر ساختمانی محسوب می شوند که استفاده از آن ها به طور گسترده افزایش یافته است. این سیستم ها در مدل های مختلفی موجود هستند که با یکدیگر متفاوت می باشند. برای آشنایی با سیستم های تهویه مطبوع و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه بهتر است ما را همراهی کنید.
آشنایی با سیستم تهویه مطبوع
سیستم تهویه مطبوع شامل دستگاه هایی است که در شرایط مختلف آب و هوایی هوای محیط را متعادل می کنند. این سیستم ها برای سرمایش، گرمایش، تصفیه و تنظیم میزان رطوبت محیط استفاده می شوند. امروزه در هر ساختمانی که می بینید؛ یکی از این محصولات در آن استفاده می شود.
این سیستم ها باید کنترل سه کار اصلی رطوبت، دما و سرعت جریان هوا را انجام دهند. این سیستم ها در مدل ها و ظرفیت های مختلفی تولید می شوند که هر کدام از ویژگی هایی برخوردار بوده و با توجه به شرایطی که دارید؛ می توانید نوع مناسب آن را انتخاب کنید.
تقسیم بندی سیستم تهویه مطبوع براساس نوع سیال
انواع سیستم تهویه مطبوع براساس سیالی که استفاده می کنند به سه دسته زیر تقسیم می شوند:
سیستم تهویه مطبوع تمام هوا: این تجهیزات جزء کامل ترین سیستم های تهویه مطبوع هستند که به تجهیزات و کانال های انتقال هوا نیاز دارند. این سیستم نیاز به آب سرد و گرم دارد که از طریق چیلر و دیگ آبگرم که در موتورخانه قرار دارند تامین می شود. برای انتقال هوای سرد و گرم از هواساز مرکزی استفاده شده و باید در محلی نزدیک به فضای تهویه نصب شود.
سیستم تهویه مطبوع آب و هوا: این سیستم برای گرمایش از هوا و برای سرمایش از آب استفاده می کنند. گرمایش با آب این سیستم به دو صورت است که در یک روش با آب گرم دارای دمای ۷۰ الی ۹۰ درجه سانتی گراد کار می کند. گرمایش با آب داغ نیز بدین صورت است که کل سیستم را تحت فشار قرار داده و دمای آب را تا ۱۸۰ درجه سانتی گراد بالا می برند. معمولا در ساختمان های بزرگ و یا جاهایی که مسیر لوله کشی طولانی است؛ از گرمایش با آب داغ استفاده می شود.
سیستم تهویه مطبوع تمام آب: این سیستم ها دارای مزیت هایی چون نیاز کم به تاسیسات، نگهداری آسان و هزینه راه اندازی دارند. این محصولات میزان رطوبت هوا را نمی توانند تغییر دهند و برای سرما از آب و برای گرما از سیال استفاده می کنند.
تقسیم کلی سیستم تهویه مطبوع
بهتر است بدانید سیستم تهویه مطبوع به طور کلی به دو صورت مستقل و مرکزی تقسیم می شود:
سیستم تهویه مطبوع مستقل: در این سیستم ها بهترین جا برای نصب کندانسور پشت بام است، اما اگر ساختمان بیش از ۵ طبقه داشته باشد؛ باید آن را در تراس نصب کرد. از جمله این سیستم ها می توان داکت اسپلیت و کولر گازی را نام برد.
سیستم تهویه مطبوع مرکزی: این دسته از سیستم تهویه مطبوع مصرف برق پایینی دارند و به ارتقاء سطح آسایش افرادی که در محیط هستند؛ کمک می کنند. این دستگاه ها نیاز به کندانسور ندارند و با استفاده از آن ها می توان خرید تجهیزاتی چون تابلو ها، پست های برق، کنتور برق واحد و کابل کشی ها را کاهش داد. از جمله این سیستم ها می توان به سیستم VRF، فن کویل یا هواساز و چیلر اشاره کرد.
معرفی انواع سیستم تهویه مطبوع
-
چیلر یا مینی چیلر
چیلر یکی از دستگاه هایی است آب سرد لازم برای سیستم هایی چون هواساز و فن کویل را فراهم می کند. مینی چیلر نیز همان چیلر ولی در نوع کوچکتر است که به چیلر خانگی نیز معروف می باشد. این وسیله در ساختمان های مختلف به کار رفته و در جایی مثل موتورخانه نصب می شود.
-
سیستم GHP
این سیستم مدرن ترین سیستم تهویه مطبوع است که در سال های اخیر به بازار آمده است. این دستگاه به صورت دوگانه بوده و برای گرمایش و سرمایش محیط کاربرد دارد. نکته مهم درباره این سیستم استفاده آن از گاز شهری برای انجام کارکرد است که البته کمی برق نیز استفاده می کند. این محصول مصرف انرژی پایینی داشته و جزء سیستم های به صرفه محسوب می شود.
-
سیستم VRF
این دستگاه در تابستان و زمستان کاربرد دارد؛ زیرا سرمایشی و گرمایشی است. این دستگاه را می توان در ظرفیت های مختلف در بازار یافت و برای فضاهای مختلف استفاده کرد. در این سیستم برای گرمایش و سرمایش از انرژی الکتریسیته استفاده شدن و سیستمی مدرن می باشد.
-
داکت اسپلیت
ساختار این محصول به گونه ای است که پنل داخلی آن سقفی بوده و به صورت کانال کشی نصب می شود. با استفاده از این محصول می توان همزمان هوای سرد و گرم را با چند کانال در سالن و اتاق ها توزیع کرد. داکت اسپلیت ظرفیت های گوناگونی داسته و توسط برندهای مختلفی تولید می شود. این سیستم به واسطه ویژگی هایی که دارو محبوبیت زیادی داشته و یکی از سیستم های رایج به شمار می رود.
-
اسپلیت
این وسیله از دو یونیت داخلی و خارجی تشکیل شده است که یونیت داخلی آن بر روی دیوار نصب شده و یونیت خارجی آن که همان کندانسور است؛ در فضای بیرون ساختمان نصب می شود. این سیستم برای سرد و گرم کردن محیط کاربرد دارد و از بازدهی بالایی برخوردار است.
تنوع ظرفیتی و مدل در این محصول بالا بوده و در ساختمان های اداری، تجاری، هتل ها و منازل مسکونی می توان از آن استفاده کرد. اساس کار این سیستم با گاز مبرد بوده ولی از برق استفاده می کند و دارای بازدهی بالا و سرعت زیادی می باشد.
هدف استفاده از سیستم تهویه مطبوع
سیستم تهویه مطبوع بدون توجه به شرایط آب و هوایی شرایط مناسبی را ایجاد می کنند که در همه حال استفاده از آن ها توصیه می شود. با استفاده از این سیستم ها می توان هوای سالم و پاکی به وجود آورد. همچنین با این محصولات می توان سرعت وزش هوا را کنترل کرده و علاوه بر متعادل سازی دمای محیط آن را تصفیه کرد.
این سیستم ها اغلب با رطوبت دهی و رطوبت گیری محیط آن را کنترل می کنند. این سیستم ها در محیط های مختلف کاربرد زیادی دارند؛ زیرا ویژگی های زیادی دارند که از جمله آن می توان ایمنی بالای آن ها را نام برد.
ملزومات راه اندازی سیستم تهویه مطبوع
- تجهیزات اولیه: یک سیستم برای انجام فرآیند تولید سرما ، گرما و تهویه محیط به تجهیزات مختلفی نیاز دارد. این تجهیزات شامل فن، چیلر، دیگ بخار و … می باشد که از موارد اولیه مورد نیاز هر سیستمی است.
- فضا: برای راه اندازی سیستم تهویه مطبوع باید فضای مناسبی برای نصب آن درنظر گرفت. به طور ولی حدود ۴ الی ۹ درشد مساحت ساختمان برای نصب این سیستم نیاز بوده و باید فضای تجهیزات آن را نیز درنظر گرفت که اهمیت زیادی دارد.
- توزیع هوا: برای اجرای مسیرهای توزیع هوا لازم است که سه نکته اصلی را رعایت کنید. میزان آلودگی صوتی و افت فشار کم باشد و این مسیرها نباید فضای مفید زیادی را اشغال کنند. همچنین بایستی در همه قسمت های محیط توزیع هوا به صورت یکنواخت انجام شود.
- لوله کشی: برای جا به جایی آب و مبرد از لوله کشی استفاده می شود که به پایدار بودن جریان آن کم می کند. سعی کنید کوتاه ترین مسیر برای لوله کشی را انتخاب کنید تا علاوه بر کاهش مسیر با افت فشار نیز مواجه نشوید.